Ortho-K Kota Kinabalu, Sabah

What is Ortho-K?
OrthoK is a short form of  Orthokeratology
Ortho is a Greek word means 'Correct'
Kerato in medical means 'Cornea' 
While, Logy means 'study of / theory'
Ok now I will continue writing and explaining in Bahasa Melayu ๐Ÿ˜

OrthoK kini sudah berada di Kota Kinabalu..
Ya yg pertama di KK, ada di, ๐Ÿ‘‡

Jesselton Eye Centre,
Lot 17 & 18, Ground Floor, Block D Damai Plaza, Jalan Damai Luyang, Kota Kinabalu
(Belakang Upperstar Damai, sebelah kedai daging HongSeng)

OrthoK ini adalah pilihan lain kepada rawatan laser Lasik, rawatan untuk menghilangkan rabun jauh..
So kepada sesiapa yg takut kepada effect laser bolehlah cuba cara ini..
Di Canada, kaedah ni sudah digunakan seluasnya.. So no worries..

OrthoK ni sejenis rigid contact lens atau dalam bahasa mudahnya, 'keras'
Yes.. contact lens atau kanta lekap keras yg hanya dipakai tika tidur..

Apa fungsinya? Ia berbeza fungsi untuk orang dewasa dan juga kanak-kanak..
Dalam golongan kanak-kanak, OrthoK ni digunakan untuk mengawal kenaikan rabun jauh atau dalam bahasa medical-nya 'myopia control'..
Contoh scenario, budak pada usia 7 tahun ada rabun dalam 400, dengan rawatan OrthoK, rabun mereka dapat dikawal daripada meningkat hingga mencecah 2 kali ganda atau lebih teruk mencecah ribuan power tika usia meningkat remaja.. 
Dalam kalangan dewasa pula ia digunakan untuk menghilangkan rabun jauh @ spectacle free..
Yes, spectacle free for adult.. No more spectacle during day time..

Cara pemakaian?
OrthoK ini dipakai hanya ketika tidur dan untuk mendapatkan rawatan yg optimum, perlulah tidur selama 8jam sehari..
Ya, cuma time tidur.. Best kan?!
So, bangun ja dari tidur terus tanggalkan orthoK lens tu..
Dan inSyaAllah (with God permission) mata kita akan melihat dengan terang walaupun tanpa cermin mata di siang hari..

Kriteria / Syarat-syarat kelayakan untuk memakai OrthoK ni?
⇨ Rabun jauh kurang daripada 425
⇨ Rabun silau kurang daripada 250

Anda menepati kriteria diatas?
Bha ngam!!! Apa lagi?
Kini Jesselton Eye Centre ada introductory promotion and FREE SCREENING till 28 Feb 2019..
Yes, free screening guys......
Come and grab the offer now!
Please call 088-260625 for appointment
or email syuhaidah.jec@gmail.com if any inquiries

For future info about OrthoK, click ๐Ÿ‘‡
OrthoK and corneal refractive therapy or
What is OrthoK by MyMenicon

Once again, rawatan OrthoK di Sabah boleh didapati di,
Jesselton Eye Centre,
Lot 17 & 18, Ground Floor, Block D Damai Plaza, Jalan Damai Luyang, Kota Kinabalu
(Belakang Upperstar Damai, sebelah kedai daging HongSeng)

Comments

  1. penah terfikir nak dapatkan rawatan Lasik. pakai cermin mata pun dah lama tapi takuuuit hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. lasik pakai laser memang seram sikit tu.. kalau mau try ini, boleh dicuba bha.. heee

      Delete
  2. 1st time ni dengar OrthoK ...tp bagus juga ada rawatan mata sebegini, no more specs..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ni salah satu kaedah selain dari lasik.. sebelum ni orang kanada ja guna, ni kira baru masuk malaysia.. betul, no more specs..heee

      Delete
  3. berapa kos untuk dapatkan rawatan OrthoK?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh call clinic untuk full package.. 088260625

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pemeriksaan Mata @ Comprehensive Eye Checkup

{.. I'm Optometry student ..}