Posts

Showing posts from 2014

{.. Pengorbanan Aidiladha ..}

Image
Tahun ni tahun ke-3 menyambut Aidiladha sendirian tanpa family.. Tahun pertama ialah 2 tahun lepas, masa tahun pertama di Mesir.. Raya Haji di Mesir sangat meriah, macam raya puasa di Malaysia.. tapi pagi raya tu aku & hosmets semua hibernate lagi atas katil..hahaha tengah hari tu barulah kami pergi rumah terbuka Kak Diana yg masa tu tahun 5 Medik conventional.. Rasanya sekarang ni Kak D dah final year and will be a doctor soon :D
Kali ke-2 masa di Mahsa Uni, beraya seorang diri di asrama.. Itulah hari raya Aidiladha yg paling menyedihkan bagi aku.. Walaupun orang kata "Alah..raya haji ja pun" tapi tetap memilukan hati bila tinggal di asrama yg sunyi.. yg ada hanyalah students foreigner & yg kafir saja.. :'(
Tahun ni taklah sedih sangat sbb mgkin dah 'immune' sikit.. Beraya di rumah sewa di pinggir ibu negara..seorang diri lagi sebab sorang hosmet balik Sabah, sorang lagi stay rumah kawannya.. Bila call mama then gitau makan apa, "Alah kesiannya ana…

{.. I'm Optometry student ..}

Image
Setelah hampir berbulan2 cuba utk merangka semula masa depan.. yang dulunya bergelar medical student (pelajar perubatan).. Kini.. Alhamdulillah..Allah membuka rezekiku dlm bidang Optometry..
Optometry??
What is that? Pasti ramai yg belum biasa mendengar tentang kos tu bukan??
Optometry adalah satu bidang kesihatan yg berkaitan dengan penjagaan mata.. Antara pekerjaan professional seperti Doktor, Engineer, Lawyer & etc.. Optometry nama bidang manakala pekerja dlm bidang itu pula dipanggil Optometrist.. masa 1st time sebut gitau family members.. "ooh..doktor mata lah?" errmmmm..bukan doktor mata.. Lebih kepada penjagaan penglihatan.. Vision & Visual =D
Kalau di USA.. Optometrist setaraf Physian @ Doktor.. tapi bidang pekerjaan & pembelajaran optometry lebih relax & santai.. Ada satu artikel keluaran Berita Harian.. Optometrist adalah antara 10 pekerjaan paling relax didunia tp incomenya agak lumayan ^_^ Best bukan???

Di negara kita, hanya ada lebih kurang 700 op…