Posts

Showing posts from 2017

[.. Lazy Eye ..]

Image
Lazy Eye .. Apa tu lazy eye? Sy ada buat simple survey, "Apa tu lazy eye?" Majority kata 'mata malas' which is direct translate dari English 😆  Tapi tahu ka maksud mata malas tu? hah!! Aiyookk! Some of them pula kata 'mata kuyu' which is macam ⤸⤸⤸ OMG She's so cute..hehehe But sorry, lazy eye is not 'mata kuyu'..
Buat si pemakai kaca mata, mungkin ada yg pernah dengar tentang lazy eyes daripada si 'tukang check' di cermin kaca mata.. Tp definisi lazy eyes pada mereka mungkin berbeza atau terlari sedikit dari asal.. Lazy eye atau dalam bahasa scientific-nya 'Amblyopia' adalah sejenis vision disorder.. Masalah penglihatan yg puncanya daripada sistem perkembangan otak kita.. Ok I wont talk about physiology, nanti pembaca tambah pening 😵 Let me simplify what is lazy eyes. What are the causes and signs..
Kebiasaanya, lazy eye hanya pada satu mata.. Satu mata normal, yg lagi satu lazy eye or 'amblyope' Dan tidak mustahil untuk…

[.. Video Pendakian MiTaKi 2016.. ]

Misi Tawan Kinabalu 2016  Short video made by our 'Doctor'.. Who is it? Yg paling banyak video dia dalam tu, dialah tu 😋
Dan buat Team MiTaKi yg rindu pada misi pendakian kita.. This is for us.. Mana tau dalam tempoh 10 tahun akan datang rindu, bolehlah jengah sebentar di entry ni..
Dan buat yg teringin untuk mendaki Gunung Kinabalu, video ni boleh dijadikan sebagai gambaran laluan Ranau Trail dari Timpohon Gate..
Enjoy the video! 

Kecik? Tak puas tengok? Boleh tengok di YouTube  'Video amatur pendakian MiTaKi 2016' Click on 👆👆

[.. Glaucoma ..]

Image
Glaucoma?? Setiap kali sebut perkataan tu, majority dari mereka akan kata "Huh? Apa tu?"
Ok let me share about glaucoma..
Glaucoma is second leading cause of blindness in the world after cataract Glaucoma tiada 'nama tempatan' @ Laymen term.. Dah tanya lecturers, dorang pun tak tahu.. hehe 😆 Kalau cataract nama tempatannya adalah 'selaput dalam'.. Selaput ada dua jenis, selaput dalam dan luar.. Tapi since topic kita tentang glaucoma, aku akan share sal glaucoma ja..
Glaucoma ni adalah kerosakan pada Optic Nerve @ Saraf mata, yg beri kesan pada visual field @ luas pandangan mata kita.. Semakin hari semakin mengecil.. Dan kalau tidak dirawat akan menyebabkan buta..
Yes! Buta..

Etiology atau penyebab? Glaucoma adalah sejenis genetic disease.. Yg kebarangkaliannya untuk diwarisi oleh anak cucu mereka adalah 50% Tapi sebab lain adalah Cecair dalam mata yg juga dipanggil Aqueous Humour tidak mengalir keluar dari mata secara normal..
Pasti semua pernah dengar apa …

[.. Misi Tawan Kinabalu 2 ..]

Image
Selepas lebih sebulan, sebenarnya dah malas mau buat entry sal #MisiTawanKinabalu2.. Tp since Kak Sha promote, oklah lets write a short entry.. Lets begin..
Laluan pendakian, tahap kesukaran, barang-barang keperluan dan pemandangan lebih kurang sama..  Boleh baca di entry yg lama Misi Tawan Kinabalu 2015 Cuma package @ proses & harga dulu dan sekarang agak berbeza sedikit.. Dalam erti kata lain, makin mahal dari sebelumnya lepas kes gempa bumi pada Jun 2015.. Kalau dulu Sabahan Package diuruskan oleh Taman Sabah @ Sabah Park.. Tp sekarang Sabahan Package diuruskan oleh Sutera Sanctuary Lodge yg juga beroperasi di KK Times Square.. Taman Sabah cuma ada satu package iaitu Lamaing @ Malaysian Package.. Package ni tidak kira Sabahan, Sarawakian or Semenajung-ian, semua boleh jadi satu team..
Package Sabahan & Malaysian lebih kurang sama, cuma berbeza sedikit dari segi harga dan bilangan makan minum.. Sabahan package under Sutera Lodge 5x makan, Malaysian package 3x makan.. Kenapa…