Posts

Showing posts from 2019

Kelengkapan Mendaki Gunung Kinabalu

Image
Secara khususnya, saya akan share barang-barang kelengkapan yg diperlukan utk daki Gunung Kinabalu.. Tapi secara amnya, kalau nak daki gunung lain yg seakan-akan sama suasana, suhu dan cuaca dgn Kinabalu bolehlah jadikan entry ini sebagai rujukan tambahan juga..
Gunung Kinabalu yg kita tahu, mempunyai ketinggian 4,095.2m dari paras laut.. Berada di Kundasang, Sabah..  Negeri yg terletak di dalam kawasan khatulistiwa.. Makanya, ia mengalami 'musim panas dan hujan' dan special-nya ada 'musim sejuk'.. Suhu di Gunung Kinabalu ketika cuaca, minimum dalam 20°C.. Tika hujan turun boleh mencecah lebih rendah dari 16°C Manakala ketika 'sejuk' atau ketika malam dan di puncak suhu boleh mencecah sehingga 3°C..
Jarak pendakian dari Timpohon Gate (Kinabalu Park) ke Puncak lebih kurang 8.7km..
Timpohon gate ke Laban Rata dalam 6km, dan sepanjang jarak ini kita akan 'dihidangi' dgn flora dan fauna..
So dalam perndakian pada jarak ini barang yg akan kita perlukan hany…

Annual Fee for Debit Cards in Malaysia

Image
Setiap Malaysian terutamanya yg berumur 18 tahun keatas mesti ada kad Debit ATM kan? Tapi tahu tak setiap kad Debit ATM yg kita miliki ni ada yuran tahunannya? bermula dari tahun yg ke-2 hinggalah tahun yg seterusnya.. Tidak kiralah kad itu aktif digunakan ataupun hanya setahun sekali.. Ia tetap ada yuran tahunan.. Lain bank, lain cas yg dikenakan..
Saya akan share dan list-kan yuran tahunan setiap bank bermula dari yg paling mahal.. So mari tengok sekiranya kad  Debit ATM yg kamu miliki tu berada dalam senarai ataupun tidak..
Tempat pertama, yuran tahunan yg paling mahal dimenangi olehhhhh............. Public Bank~~~ yg mengenakan yuran tahunan bagi Visa Debit Card nya sebanyak RM24/tahun 😲😲
Public Bank juga mengenakan pelbagai yuran tahunan bergantung kepada jenis kad anda.. Lifestyle DebitCard dan Corporate DebitCard casnya sebanyak RM 8/tahun, Petron dan UTAR/TARC Debit Mastercard pula Free for life..

Yuran tahunan kedua termahal ialah, CIMB Bank - iaitu RM 15/tahun
Tempat ke-3 t…

Paragliding di Kokol, Kota Kinabalu Sabah

Image
ParaGLIDING ni sejenis sukan terbang luncur yang menggunakan payung terjun dan peluncurnya terbang secara bebas.. "Terbang bebas" bermaksud mereka terbang tanpa ditarik oleh apa-apa jenis kenderaan dan mereka terbang bergantung kepada angin dan kemahiran 'pilot'-nya..
Ia berbeza daripada Parasailing.. ParaSAILING juga sejenis sukan terbang luncur tapi peluncurnya ditarik oleh bot laju

Di bahagian Pantai Barat Sabah ni ada beberapa tempat 'famous' untuk ber-paragliding,
antaranya - Kota Kinabalu dan Kundasang (Sejam setengah perjalanan dari KK)
Di Kota Kinabalu ni, antara tempat yg 'famous' untuk start ber-paragliding adalah dari Bukit Kokol..
Terbang dari mana lagi best? hurmmmm..
Honestly saya belum pernah cuba paragliding di Kundasang tu..
But basically its depends on which view you want..
Kalau mahukan view banjaran dan gunung-ganang, pilihlah di Kundasang.
Kalau mahukan view bandar Kota Kinabalu, Laut China Selatan dan perkampungan bukit, pilih d…

Biasiswa Anak Sabah City University Malaysia SCAM!

City University, sebuah universiti yg kampusnya berada di Petaling Jaya.. To be exact, berada di sekitar kawasan LRT Asia Jaya, di tepi Lebuhraya Persekutuan.. Kebelakangan ni mesti ramai yg nampak iklan 'biasiswa' yg ditawarkan oleh City University di media-media sosial terutamanya di Instagram kan? Di TV pun iklan mengenai universiti ni semakin rancak.
City University ni banyak menawarkan biasiswa, antaranya:
~ biasiswa untuk pelajar cemerlang lepasan SPM
~Scholarship for All
Dan yang paling di-highlight dalam entry kali ini, BIASISWA ANAK SABAH
Biasiswa yang dijanjikan kepada anak-anak Sabah, bermula dari peringkat asasi @ foundation hinggalah ke ijazah sarjana muda @ degree

Ketahuilah, biasiswa ini satu SCAM!!
Mereka janji biasiswa penuh samada daripada Biasiswa Kerajaan Negeri Sabah (BKNS) ataupun Yayasan Sabah (YS)
Tapi sebenarnya biasiswa itu tidak semestinya akan dapat..
Dan bila pelajar sudah mula semester, dorang paksa untuk buka akaun PTPTN pula..
Kononnya sebagai …

Cara Bayar PTPTN Guna jomPAY

Image
PTPTN atau nama panjangnya, PERBADANAN TABUNG PENDIDIKAN TINGGI NATIONAL Terkenal dikalangan pelajar pengajian tinggi dan juga para graduan.. Isu yg selalu berbangkit, tidak dapat pinjaman full, dan tidak cukup untuk sara diri.. Or dalam kalangan alumni, blacklisted oleh pihak imegresen gara-gara tunggakan..
Ramai yg meminjam tapi ramai juga yg 'lupa' untuk bayar balik.. Ada beberapa cara sebenarnya untuk bayar balik pinjaman ptptn ni selain daripada melalui kaunter pejabat mereka.. Antaranya adalah melalui JomPAY.. Saya akan tunjuk cara-cara pembayaran PTPTN melalui JomPAY
Senang ja sebenarnya.. Sila follow urutan gambar-gambar 👇
Langkah pertama, masuk ke laman web ptptn Pilih bahagian < e-Perkhidmatan> Kemudian pilih <Bayaran Balik> Akan keluar seperti yg dibawah ni.. Klik pada <Semakan JomPAY>

Lepas tu mereka akan minta nombor kad pengenalan anda dan akan keluarlah seperti ini 👇

Pastikan kad pengenalan betul ya.. Dan sila ingat bahagian diatas ni 👆 Why…

Ortho-K Kota Kinabalu, Sabah

What is Ortho-K? OrthoK is a short form of  Orthokeratology Ortho is a Greek word means 'Correct' Kerato in medical means 'Cornea'  While, Logy means 'study of / theory'
Ok now I will continue writing and explaining in Bahasa Melayu 😁

OrthoK kini sudah berada di Kota Kinabalu..
Ya yg pertama di KK, ada di, 👇

Jesselton Eye Centre,
Lot 17 & 18, Ground Floor, Block D Damai Plaza, Jalan Damai Luyang, Kota Kinabalu
(Belakang Upperstar Damai, sebelah kedai daging HongSeng)

OrthoK ini adalah pilihan lain kepada rawatan laser Lasik, rawatan untuk menghilangkan rabun jauh.. So kepada sesiapa yg takut kepada effect laser bolehlah cuba cara ini..
Di Canada, kaedah ni sudah digunakan seluasnya.. So no worries..
OrthoK ni sejenis rigid contact lens atau dalam bahasa mudahnya, 'keras' Yes.. contact lens atau kanta lekap keras yg hanya dipakai tika tidur..
Apa fungsinya? Ia berbeza fungsi untuk orang dewasa dan juga kanak-kanak.. Dalam golongan kanak-kanak, Ortho…