Posts

Aloe Vera Nature Republic

Image
This is my first product review.. Wish me luck! 😉
Semua mesti pernah dengar brand Nature Republic kan? Terutamanya kaum perempuan. Nature Republic ni berpangkalan di South Korea. Tapi ada cawangan di Taiwan, Singapore, Thailand, Malaysia, Cambodia and Philippines. Your current location dont have Nature Republic? No worries, can purchase from their website 👇 https://www.naturerepublicusa.com/
NR ada jual skincare, hair care, hand care and makeup..  Secara ringkasnya tuk kecantikan lah 😂 Nak cari essence, cream, body cream & etc boleh lawat website dorang..
Ok now lets continue with our topic! (Eh topiclah sangat 😆)

Soothing & Moisture Aloe Vera 98% ni aku beli masa travel ke Macau dulu.. 'Dulu' tu dalam tahun 2015, bulan Ogos tak silap.. Masa tu beli kat kedai area Senado Square, on the way berjalan kaki nak ke Ruin of St.Paul Yg dah pernah pegi Macau mesti pernah pegi dua tempat ni, sbb ni antara tempat wajib tuk dikunjungi kalau ke Macau.. Travel masa tu muka tenga…

Pemeriksaan Mata @ Comprehensive Eye Checkup

Image
National Institute of Ophthalmic Sciences (NIOS) adalah sebuah institut akademik kelolaan Hospital Mata National Tun Hussein Onn, Petaling Jaya  Satu-satunya pusat akademik Optometry di Malaysia yang hospital-based..
Kami mengadakan pemeriksaan mata setiap hari bekerja, ISNIN hingga JUMAAT Bermula pukul 9.00am hingga 6.00pm.. Kecuali Selasa dan Jumaat, 9.00am hingga 1.00pm sahaja.. Setiap hari ada 4 slot
9am, 11am, 2pm dan 4pm
Ini adalah pemeriksaan mata secara menyeluruh oleh Final Year Optometry students.. 
1⟹ Focusing ability
2⟹ Refraction (Check power rabun)
3⟹ Lazy eyes
4⟹ Squint atau Juling
5⟹ Pemeriksaan untuk Cataract (selaput) dan Glaucoma
6⟹ Dry eyes (mata kering)
7⟹ Contact lens fitting assessment 
Pemeriksaan dari luaran mata hingga ke saraf dalam mata..

Bagi penghidap kencing manis atau Diabetes, boleh buat pemeriksaan kesan kencing manis ke atas salur darah mata..
Bagi individu yg mempunyai sejarah Glaucoma dalam keluarga juga boleh buat pemeriksaan, kerana Glaucoma ad…

Gunung Nuang, Selangor

Image
Gunung Nuang ni puncak tertinggi di Selangor.. Ketinggiannya 1,493m dari aras laut..  So lebih kurang 1/4 daripada Gunung Kinabalu..
Gunung ni ada dua start point, Hulu Langat dan Gombak.. Kami start dari Hulu Langat start point.. Jarak pendakian dari Start Point ke puncak lebih kurang 9km.. Dari Start Point ke Kem Lolo lebih kurang 4.1km Kem Lolo ni camping site ataupun dikira base-camp yg pertama dari start point..


Bagi yg suka hiking and camping sekaligus, gunung ni ada 6 camping sites..
5  camping sites di Kem Lolo, 1 di Kem Pacat
tapi Camping site yg ada sungai or punca air hanyalah di Kem Lolo.. Camping site di Kem Pacat dah tiada punca air..


Oh ya.. Sebelum masuk gate start point, jangan lupa tulis nama and daftar diri..
Ada bayaran RM 1 untuk dewasa, RM0.50 untuk kanak-kanak
Bila keluar jangan lupa sign out ya..

Pendakian kami start lebih kurang jam 8.50am.. Kenapa lambat?? Banyak sangat singgah 😁
Laluan pendakian ni ada beberapa stages.. Ada jalan simen lebih kurang 2km then tanah …

[.. Lazy Eye ..]

Image
Lazy Eye .. Apa tu lazy eye? Sy ada buat simple survey, "Apa tu lazy eye?" Majority kata 'mata malas' which is direct translate dari English 😆  Tapi tahu ka maksud mata malas tu? hah!! Aiyookk! Some of them pula kata 'mata kuyu' which is macam ⤸⤸⤸ OMG She's so cute..hehehe But sorry, lazy eye is not 'mata kuyu'..
Buat si pemakai kaca mata, mungkin ada yg pernah dengar tentang lazy eyes daripada si 'tukang check' di cermin kaca mata.. Tp definisi lazy eyes pada mereka mungkin berbeza atau terlari sedikit dari asal.. Lazy eye atau dalam bahasa scientific-nya 'Amblyopia' adalah sejenis vision disorder.. Masalah penglihatan yg puncanya daripada sistem perkembangan otak kita.. Ok I wont talk about physiology, nanti pembaca tambah pening 😵 Let me simplify what is lazy eyes. What are the causes and signs..
Kebiasaanya, lazy eye hanya pada satu mata.. Satu mata normal, yg lagi satu lazy eye or 'amblyope' Dan tidak mustahil untuk…

[.. Video Pendakian MiTaKi 2016.. ]

Misi Tawan Kinabalu 2016  Short video made by our 'Doctor'.. Who is it? Yg paling banyak video dia dalam tu, dialah tu 😋
Dan buat Team MiTaKi yg rindu pada misi pendakian kita.. This is for us.. Mana tau dalam tempoh 10 tahun akan datang rindu, bolehlah jengah sebentar di entry ni..
Dan buat yg teringin untuk mendaki Gunung Kinabalu, video ni boleh dijadikan sebagai gambaran laluan Ranau Trail dari Timpohon Gate..
Enjoy the video! 

Kecik? Tak puas tengok? Boleh tengok di YouTube  'Video amatur pendakian MiTaKi 2016' Click on 👆👆

[.. Glaucoma ..]

Image
Glaucoma?? Setiap kali sebut perkataan tu, majority dari mereka akan kata "Huh? Apa tu?"
Ok let me share about glaucoma..
Glaucoma is second leading cause of blindness in the world after cataract Glaucoma tiada 'nama tempatan' @ Laymen term.. Dah tanya lecturers, dorang pun tak tahu.. hehe 😆 Kalau cataract nama tempatannya adalah 'selaput dalam'.. Selaput ada dua jenis, selaput dalam dan luar.. Tapi since topic kita tentang glaucoma, aku akan share sal glaucoma ja..
Glaucoma ni adalah kerosakan pada Optic Nerve @ Saraf mata, yg beri kesan pada visual field @ luas pandangan mata kita.. Semakin hari semakin mengecil.. Dan kalau tidak dirawat akan menyebabkan buta..
Yes! Buta..

Etiology atau penyebab? Glaucoma adalah sejenis genetic disease.. Yg kebarangkaliannya untuk diwarisi oleh anak cucu mereka adalah 50% Tapi sebab lain adalah Cecair dalam mata yg juga dipanggil Aqueous Humour tidak mengalir keluar dari mata secara normal..
Pasti semua pernah dengar apa …

[.. Misi Tawan Kinabalu 2 ..]

Image
Selepas lebih sebulan, sebenarnya dah malas mau buat entry sal #MisiTawanKinabalu2.. Tp since Kak Sha promote, oklah lets write a short entry.. Lets begin..
Laluan pendakian, tahap kesukaran, barang-barang keperluan dan pemandangan lebih kurang sama..  Boleh baca di entry yg lama Misi Tawan Kinabalu 2015 Cuma package @ proses & harga dulu dan sekarang agak berbeza sedikit.. Dalam erti kata lain, makin mahal dari sebelumnya lepas kes gempa bumi pada Jun 2015.. Kalau dulu Sabahan Package diuruskan oleh Taman Sabah @ Sabah Park.. Tp sekarang Sabahan Package diuruskan oleh Sutera Sanctuary Lodge yg juga beroperasi di KK Times Square.. Taman Sabah cuma ada satu package iaitu Lamaing @ Malaysian Package.. Package ni tidak kira Sabahan, Sarawakian or Semenajung-ian, semua boleh jadi satu team..
Package Sabahan & Malaysian lebih kurang sama, cuma berbeza sedikit dari segi harga dan bilangan makan minum.. Sabahan package under Sutera Lodge 5x makan, Malaysian package 3x makan.. Kenapa…