Posts

Biasiswa Anak Sabah City University Malaysia SCAM!

City University, sebuah universiti yg kampusnya berada di Petaling Jaya.. To be exact, berada di sekitar kawasan LRT Asia Jaya, di tepi Lebuhraya Persekutuan.. Kebelakangan ni mesti ramai yg nampak iklan 'biasiswa' yg ditawarkan oleh City University di media-media sosial terutamanya di Instagram kan? Di TV pun iklan mengenai universiti ni semakin rancak.
City University ni banyak menawarkan biasiswa, antaranya:
~ biasiswa untuk pelajar cemerlang lepasan SPM
~Scholarship for All
Dan yang paling di-highlight dalam entry kali ini, BIASISWA ANAK SABAH
Biasiswa yang dijanjikan kepada anak-anak Sabah, bermula dari peringkat asasi @ foundation hinggalah ke ijazah sarjana muda @ degree

Ketahuilah, biasiswa ini satu SCAM!!
Mereka janji biasiswa penuh samada daripada Biasiswa Kerajaan Negeri Sabah (BKNS) ataupun Yayasan Sabah (YS)
Tapi sebenarnya biasiswa itu tidak semestinya akan dapat..
Dan bila pelajar sudah mula semester, dorang paksa untuk buka akaun PTPTN pula..
Kononnya sebagai …

Cara Bayar PTPTN Guna jomPAY

Image
PTPTN atau nama panjangnya, PERBADANAN TABUNG PENDIDIKAN TINGGI NATIONAL Terkenal dikalangan pelajar pengajian tinggi dan juga para graduan.. Isu yg selalu berbangkit, tidak dapat pinjaman full, dan tidak cukup untuk sara diri.. Or dalam kalangan alumni, blacklisted oleh pihak imegresen gara-gara tunggakan..
Ramai yg meminjam tapi ramai juga yg 'lupa' untuk bayar balik.. Ada beberapa cara sebenarnya untuk bayar balik pinjaman ptptn ni selain daripada melalui kaunter pejabat mereka.. Antaranya adalah melalui JomPAY.. Saya akan tunjuk cara-cara pembayaran PTPTN melalui JomPAY
Senang ja sebenarnya.. Sila follow urutan gambar-gambar 👇
Langkah pertama, masuk ke laman web ptptn Pilih bahagian < e-Perkhidmatan> Kemudian pilih <Bayaran Balik> Akan keluar seperti yg dibawah ni.. Klik pada <Semakan JomPAY>

Lepas tu mereka akan minta nombor kad pengenalan anda dan akan keluarlah seperti ini 👇

Pastikan kad pengenalan betul ya.. Dan sila ingat bahagian diatas ni 👆 Why…

Ortho-K Kota Kinabalu, Sabah

What is Ortho-K? OrthoK is a short form of  Orthokeratology Ortho is a Greek word means 'Correct' Kerato in medical means 'Cornea'  While, Logy means 'study of / theory'
Ok now I will continue writing and explaining in Bahasa Melayu 😁

OrthoK kini sudah berada di Kota Kinabalu..
Ya yg pertama di KK, ada di, 👇

Jesselton Eye Centre,
Lot 17 & 18, Ground Floor, Block D Damai Plaza, Jalan Damai Luyang, Kota Kinabalu
(Belakang Upperstar Damai, sebelah kedai daging HongSeng)

OrthoK ini adalah pilihan lain kepada rawatan laser Lasik, rawatan untuk menghilangkan rabun jauh.. So kepada sesiapa yg takut kepada effect laser bolehlah cuba cara ini..
Di Canada, kaedah ni sudah digunakan seluasnya.. So no worries..
OrthoK ni sejenis rigid contact lens atau dalam bahasa mudahnya, 'keras' Yes.. contact lens atau kanta lekap keras yg hanya dipakai tika tidur..
Apa fungsinya? Ia berbeza fungsi untuk orang dewasa dan juga kanak-kanak.. Dalam golongan kanak-kanak, Ortho…

You Trusted Optometrist

Image
Finally!  After 4½ years, I can proudly say 'I am an optometrist!'
Sharing tentang Optometry (⬅click for reading)
Belajar dalam Foundation in Medicine di Mesir tapi balik Malaysia ambil Optometry.. Daripada Medic tukar pegi Optometry..  Ada orang akan kata "Eeee rugiiiiinya.." Rugi?? Aku tidak rasa begitu sebab Allah tahu tahap kemampuan hambaNYA.. Dia buat aku balik Malaysia for good and ubah kos pengajian.. Now Alhamdulillah, tidak ada penyesalan langsung.. Medic is a tough course and I'm not brilliant enough to be a doctor 😌
Ok lets start my story with my batchmates..  Kami batch yg ke-10, ada 33 orang sekelas..
Up (from left): YewYenCheing, NgYiLing, ChongYokeMun, Sowmiya, WongWeiYeh, PavithraDoraj, HooiShienEe, SashiSusanti, LimSeiPei, ErikaLing, TehPheyYein
Middle: ChawZiWen, ChayKarYan, LiangWenSyuen, IrinaSabatini, Sharmila, LohSeiYing, KohPohYi, KerSiokYing, TanZeeYuan, TohYanShan, DianaChong, AmeliaChoong, Roobasri, KartishaaVilaashine, VarshiniAmma
Down:…

Aloe Vera Nature Republic

Image
This is my first product review.. Wish me luck! 😉
Semua mesti pernah dengar brand Nature Republic kan? Terutamanya kaum perempuan. Nature Republic ni berpangkalan di South Korea. Tapi ada cawangan di Taiwan, Singapore, Thailand, Malaysia, Cambodia and Philippines. Your current location dont have Nature Republic? No worries, can purchase from their website 👇 https://www.naturerepublicusa.com/
NR ada jual skincare, hair care, hand care and makeup..  Secara ringkasnya tuk kecantikan lah 😂 Nak cari essence, cream, body cream & etc boleh lawat website dorang..
Ok now lets continue with our topic! (Eh topiclah sangat 😆)

Soothing & Moisture Aloe Vera 98% ni aku beli masa travel ke Macau dulu.. 'Dulu' tu dalam tahun 2015, bulan Ogos tak silap.. Masa tu beli kat kedai area Senado Square, on the way berjalan kaki nak ke Ruin of St.Paul Yg dah pernah pegi Macau mesti pernah pegi dua tempat ni, sbb ni antara tempat wajib tuk dikunjungi kalau ke Macau.. Travel masa tu muka tenga…

Gunung Nuang, Selangor

Image
Gunung Nuang ni puncak tertinggi di Selangor.. Ketinggiannya 1,493m dari aras laut..  So lebih kurang 1/4 daripada Gunung Kinabalu..
Gunung ni ada dua start point, Hulu Langat dan Gombak.. Kami start dari Hulu Langat start point.. Jarak pendakian dari Start Point ke puncak lebih kurang 9km.. Dari Start Point ke Kem Lolo lebih kurang 4.1km Kem Lolo ni camping site ataupun dikira base-camp yg pertama dari start point..


Bagi yg suka hiking and camping sekaligus, gunung ni ada 6 camping sites..
5  camping sites di Kem Lolo, 1 di Kem Pacat
tapi Camping site yg ada sungai or punca air hanyalah di Kem Lolo.. Camping site di Kem Pacat dah tiada punca air..


Oh ya.. Sebelum masuk gate start point, jangan lupa tulis nama and daftar diri..
Ada bayaran RM 1 untuk dewasa, RM0.50 untuk kanak-kanak
Bila keluar jangan lupa sign out ya..

Pendakian kami start lebih kurang jam 8.50am.. Kenapa lambat?? Banyak sangat singgah 😁
Laluan pendakian ni ada beberapa stages.. Ada jalan simen lebih kurang 2km then tanah …

[.. Lazy Eye ..]

Image
Lazy Eye .. Apa tu lazy eye? Sy ada buat simple survey, "Apa tu lazy eye?" Majority kata 'mata malas' which is direct translate dari English 😆  Tapi tahu ka maksud mata malas tu? hah!! Aiyookk! Some of them pula kata 'mata kuyu' which is macam ⤸⤸⤸ OMG She's so cute..hehehe But sorry, lazy eye is not 'mata kuyu'..
Buat si pemakai kaca mata, mungkin ada yg pernah dengar tentang lazy eyes daripada si 'tukang check' di cermin kaca mata.. Tp definisi lazy eyes pada mereka mungkin berbeza atau terlari sedikit dari asal.. Lazy eye atau dalam bahasa scientific-nya 'Amblyopia' adalah sejenis vision disorder.. Masalah penglihatan yg puncanya daripada sistem perkembangan otak kita.. Ok I wont talk about physiology, nanti pembaca tambah pening 😵 Let me simplify what is lazy eyes. What are the causes and signs..
Kebiasaanya, lazy eye hanya pada satu mata.. Satu mata normal, yg lagi satu lazy eye or 'amblyope' Dan tidak mustahil untuk…