Posts

Maternity Package Kota Kinabalu / Pakej Bersalin Kota Kinabalu

Image
Since this is my first ever entry in year 2021,  Happy New Year my dear pembaca! 😁 Sebelum ni sy dah share tentang  Permohonan Nikah Sabah  , disusuli dengan  Checklist Kahwin .. Lepas semua majlis yg dirancang selesai dan berjalan dengan lancar, semestinya para pasangan pengantin baru sedang merancang untuk membina keluarga kecil masing-masing kan? Mesti ada yg sedang 'expecting' ataupun bahasa melayu kita kata 'mengandung'.. Tahukah kamu? Sejak Pandemik Covid-19 masuk Malaysia sekitar hujung Januari 2020, disusuli dengan Perintah Kawalan Pergerakan pada Mac 2020, Wad bersalin di hospital kerajaan ditutup untuk para bapa, penjaga dan juga pelawat. Maksudnya hanya ibu sendirian bertarung nyawa melahirkan anak dan menjaganya tika di dalam wad.. Mengikut pengalaman ibu-ibu sebelum ni, kalau bersalin normal lebih mudah untuk bergerak dan menjaga bayi sendiri.. Kalau yg secara pembedahan @ c-zer?? Dengan sakit luka pembedahan, mampukah untuk bergerak dan menjaga bayi berse

Checklist Kahwin - My Wedding Diary

Image
 Sebelum sesuatu majlis itu diadakan, adalah lebih baik dirancang dan diatur sebaiknya demi kelancaran majlis.. Apatah lagi majlis perkahwinan kita sendiri kan? Untuk majlis perkahwinan kami, sy ambil idea dari Bella Dally yg memperkenalkan konsep 'Diary Perkahwinan' Apa yg diisi dalam diary tu? Haaaa meh sini nak share, tapi diary ni konsep sy sendiri.. Kamu boleh ubah dan reka bergantung kepada preference masing2 ya.. First, sy atur berdasarkan  Checklist what-to-do  daripada Facebook ni.. Contohnya untuk 6 bulan Sebelum majlis, kena buat anggaran bajet majlis So kita senaraikan apakah yg perlu dimasukkan dalam bajet itu.. Contohnya: 1- Masakan & Katering Kalau masak sendiri, senaraikan apa yg perlu dibeli, berapa banyak diperlukan beserta dengan harga semasa Kalau katering, senaraikan beberapa perkhidmatan katering yg kita berminat, menu2 beserta harga yg mereka sediakan.. Kemudian boleh bandingkan dan senang untuk pilih 2- Pelamin 3- Khemah 4- Makeup 5- Wedding Planner

Permohonan Nikah Sabah

Setiap negeri ada borang dan prosedur yg berbeza.. Sesetengah negeri di semenanjung boleh memohon secara atas talian, tp untuk Sabahan kena pohon secara manual ya.. Pertama sekali, kena ambil borang di pejabat agama JHEAINS (Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah) Sekiranya berada di KK, bolehlah ambil borang permohonan di ibu pejabatnya di MUIS, Tingkat 10 Blok A, ataupun di pejabat Bandaraya yg juga berada di MUIS tapi di Tingkat 2 Blok B.. Untuk yg berada di daerah lain, boleh klik link 👇 untuk alamat penuh pejabat agama setiap daerah. Alamat Pejabat Agama Daerah JHEAINS Kepada yg mengambil borang di ibu pejabat JHEAINS di MUIS, bolehlah ke kaunter 1  dahulu untuk ambil nombor dan tunggu sehingga anda dipanggil.. Untuk ambil borang nikah ni, kita akan dipanggil ke "Kaunter Pembayaran", time sy pegi tu tidak ramai yg buat urusan untuk pembayaran so beberapa saat lepas dapat nombor terus ja dipanggil.. Setiap borang yg diambil dikenakan bayaran seba

Kelengkapan Mendaki Gunung Kinabalu

Image
Secara khususnya, saya akan share barang-barang kelengkapan yg diperlukan utk daki Gunung Kinabalu.. Tapi secara amnya, kalau nak daki gunung lain yg seakan-akan sama suasana, suhu dan cuaca dgn Kinabalu bolehlah jadikan entry ini sebagai rujukan tambahan juga.. Gunung Kinabalu yg kita tahu, mempunyai ketinggian 4,095.2m dari paras laut.. Berada di Kundasang, Sabah..  Negeri yg terletak di dalam kawasan khatulistiwa.. Makanya, ia mengalami 'musim panas dan hujan' dan special-nya ada 'musim sejuk'.. Suhu di Gunung Kinabalu ketika cuaca, minimum dalam 20°C.. Tika hujan turun boleh mencecah lebih rendah dari 16°C Manakala ketika 'sejuk' atau ketika malam dan di puncak suhu boleh mencecah sehingga 3°C.. Jarak pendakian dari Timpohon Gate (Kinabalu Park) ke Puncak lebih kurang 8.7km.. Timpohon gate ke Laban Rata dalam 6km, dan sepanjang jarak ini kita akan 'dihidangi' dgn flora dan fauna.. So dalam perndakian pada jarak ini barang yg

Annual Fee for Debit Cards in Malaysia

Image
Setiap Malaysian terutamanya yg berumur 18 tahun keatas mesti ada kad Debit ATM kan? Tapi tahu tak setiap kad Debit ATM yg kita miliki ni ada yuran tahunannya? bermula dari tahun yg ke-2 hinggalah tahun yg seterusnya.. Tidak kiralah kad itu aktif digunakan ataupun hanya setahun sekali.. Ia tetap ada yuran tahunan.. Lain bank, lain cas yg dikenakan.. Saya akan share dan list -kan yuran tahunan setiap bank bermula dari yg paling mahal.. So mari tengok sekiranya kad  Debit ATM yg kamu miliki tu berada dalam senarai ataupun tidak.. Tempat pertama, yuran tahunan yg paling mahal dimenangi olehhhhh............. Public Bank ~~~ yg mengenakan yuran tahunan bagi Visa Debit Card nya sebanyak RM24/tahun 😲😲 Public Bank juga mengenakan pelbagai yuran tahunan bergantung kepada jenis kad anda.. Lifestyle DebitCard dan Corporate DebitCard casnya sebanyak RM 8/tahun, Petron dan UTAR/TARC Debit Mastercard pula Free for life.. PUBLIC BANK Visa DebitCard - RM24

Paragliding di Kokol, Kota Kinabalu Sabah

Image
ParaGLIDING ni sejenis sukan terbang luncur yang menggunakan payung terjun dan peluncurnya terbang secara bebas.. "Terbang bebas" bermaksud mereka terbang tanpa ditarik oleh apa-apa jenis kenderaan dan mereka terbang bergantung kepada angin dan kemahiran 'pilot'-nya.. Ia berbeza daripada Parasailing.. ParaSAILING juga sejenis sukan terbang luncur tapi peluncurnya ditarik oleh bot laju Before fly & berlatar-belakangkan Kota Kinabalu-Sepanggar Di bahagian Pantai Barat Sabah ni ada beberapa tempat 'famous' untuk ber-paragliding, antaranya - Kota Kinabalu dan Kundasang (Sejam setengah perjalanan dari KK) Di Kota Kinabalu ni, antara tempat yg 'famous' untuk start ber-paragliding adalah dari Bukit Kokol.. Terbang dari mana lagi best? hurmmmm.. Honestly saya belum pernah cuba paragliding di Kundasang tu.. But basically its depends on which view you want.. Kalau mahukan view banjaran dan gunung-ganang, pilihlah di Kundasang. Kalau mah

Cara Bayar PTPTN Guna jomPAY

Image
PTPTN atau nama panjangnya, PERBADANAN TABUNG PENDIDIKAN TINGGI NATIONAL Terkenal dikalangan pelajar pengajian tinggi dan juga para graduan.. Isu yg selalu berbangkit, tidak dapat pinjaman full, dan tidak cukup untuk sara diri.. Or dalam kalangan alumni, blacklisted oleh pihak imegresen gara-gara tunggakan.. Ramai yg meminjam tapi ramai juga yg 'lupa' untuk bayar balik.. Ada beberapa cara sebenarnya untuk bayar balik pinjaman ptptn ni selain daripada melalui kaunter pejabat mereka.. Antaranya adalah melalui JomPAY.. Saya akan tunjuk cara-cara pembayaran PTPTN melalui JomPAY Senang ja sebenarnya.. Sila follow urutan gambar-gambar 👇 Langkah pertama, masuk ke laman web ptptn Pilih bahagian < e-Perkhidmatan> Kemudian pilih <Bayaran Balik> Akan keluar seperti yg dibawah ni.. Klik pada <Semakan JomPAY> Lepas tu mereka akan minta nombor kad pengenalan anda dan akan keluarlah seperti ini 👇 Semakan JomPAY Pasti