Resepi Chicken Feet Stock untuk baby
Hello~~ I'm back!
Kali ni special sikit sebab entry untuk sediakan makanan baby pula
Actually dia bukan makananlah tapi diletakkan di dalam makanan baby sebagai penambah perasa
Alah macam kiub pati ayam, kiub tom yam, kiub bilis
Haaaa! begitulah tapi yang ini versi baby
Kenapa versi baby? Sebab tiada gula, tiada garam dan tiada perasa makanan tiruan
Yalah bukan kita orang dewasa ja mau makan makanan sedap², si baby pun pasti mau yg sedap²
So ini salah satu cara untuk sedapkan lagi makanan mereka supaya lagi semangat dorg mau makan
Asian mommies biasa panggil Chicken Feet Stock
Kenapa chicken feet? Kenapa kaki ayam?
Seperti yg kita tahu kaki ayam ni banyak khasiatnya
Bagus untuk sistem imun badan, melancarkan metabolism badan, membantu pencernaan, kurangkan keradangan dan mencantikkan rambut, kulit & kuku
Pertama sekali sediakan bahan-bahannya:
🅐 400g kaki ayam
🅑 2 batang Celery
🅒 2 biji tomato
🅓 10 ulas bawang putih
🅔 1 batang lobak
🅕 1 biji bawang Holland
🅖 1 inci Halia
🅗 rempah sup - 4 sekawan
🅘 unsalted butter / virgin olive oil
Okay dah ready untuk masak?
Mula-mula tumiskan rempah sup 4 sekawan dengan unsalted butter ataupun virgin olive oil
kemudian baru masukkan bawang putih dan tumis sekali
Lepas dah naik bau, bolehlah masukkan air sepenuh periuk kemudian masukkan kaki ayam yg kuku kakinya sudah dicincang
Gaulkan sekejap kemudian barulah masukkan sayur-sayuran yg sudah dicincang dan dipotong
Gaulkan hingga sebati dan masaklah sehingga kaki ayam lembik dan masak semasaknya
Ada yg kata masak selama 5 jam, ada yg kata selama 3 jam saja
Mungkin boleh ikut kata hati mommies sendiri
Mau tunggu 5 jam? pun boleh
Mau 3 jam saja? Pun boleh
Yang penting sebaiknya lebih dari 3 jam ya
❕ Jangan lupa untuk gaul ya, nanti ada yang melekat dan hangus pada periuk ❕
Tambahkan air bila air semakin kering sehinggalah kita rasa kuahnya mencukupi untuk di jadikan stock
Selepas 2 jam |
Saya tidak masak lama, cuma 3 jam setengah saja
Agak-agak kuah dah pekat likat, kaki ayam dah masak lembik
Bolehlah tapis isinya untuk asingkannya dari kuah ya
Pastikan tiada bahan masakan lain yang termasuk dalam kuah ya, contohnya: buang lawang, pegaga atau halia
Kalau saya, untuk tidak membazirkan sayuran yang kita masak sekali tadi, sy kisar sayuran tu sampai lembik then masukkan sekali dalam kuah
Comments
Post a Comment