Ekspedisi menawan Gunung Sinai > Dahab

{..29/01/2013 ..}
Mesir adalah sebuah negara yg terdiri dari dua Benua..
iaitu..
Benua Afrika & Asia..
bndar2 utama seperti Kaherah..Mansurah..Zagaziq..Tanta & Iskandariah 
adalah daerah yg berada dalam Benua Afrika..
sebab tu ada pelbagai musim.. ^_^
manakala...Selatan Mesir pula berada dlm Benua Asia..
seperti Sinai..Dahab..Sharm El Sheikh..
kedua-dua benua ni dipisahkan melalui Terusan Suez..
peta Mesir - Sinai - Saudi Arabia



walaupun tak smpai setahun study kat Mesir ni..
knlah jelajah Mesir ni jg kan..hehehe
'baru' bkn alasan utk tdk menjelajah bumi anbia ni.. =)

di atas keprihatinan & semangat HICOM

student Medic Mesir Mansoura Manchester batch 12/13..
organisasi jaulah dirancang bg memastikan plan dorg berjalan dgn lancar..
pengarah > Najihah
pen.pngarah > Hussein Lee
Kem Komander > Asyraf Adzhar
and...aku pun terselit sekali dlm organisasi ni.
as...AJK pengangkutan..my partner is KK [asyraf]

berdasarkn perancangan AJK2 jaulah ni...

septutnya bertolak jam 11pm..16hb Jan 2013..
tp...memandangkn kt berurusan dgn org arab..huhuhu
delay sampai jam 3.30am..17hb Jan 2013..
mesti ada yg tertnya..knp jln tgh malam??
haaa...sbb...
prjalanan ke Sinai tu ambil masa yg sgt panjang..
lebih dari 12 jam..
penantian itu satu penyeksaan..hehe
memandangkn ktorg jalan hmpir nak subuh..
ktorg sggah kat Zagaziq...tp tak tau apa nama msjid tu..heee

then...ktorg truskan perjalanan terus ke Sinai..

lepas baca Al-ma'thurat dlm bas..
then barulah AJK distribute sarapan pagi..
alhamdulillah... ^_^

sepanjang perjalanan ke Sinai..

ktorg lalu Desert Highway..
nama juga Desert...
so..fhm2lah..hehe
jom hayati gmbar2 bentuk muka bumi Mesir..
sebelum ni...tiada menteri yang berani buat perubahan ke atas Sinai ni..
padang pasir dibiarkn tandus tanpa tumbuhan..
tapi!!!






menurut ustaz yg manage jaulah ktorg..

padang pasir Sinai baru saja ditanami tumbuh-tumbuhan..
hasil usaha president Mesir sekarang..
iaitu..Dr.Muhammad Mursi..
Sinai adalah padang pasir yg boleh di baik pulih & bukannya tandus..
itulah kelebihan padang pasir Mesir ni..

next...utk ke Sinai..

satu2nya jalan masuk ke sana adalah melalui Terusan Suez..
tunnel Suez yg dinamakn sebagai terowong Ahmad Hamdi
ni menghubungkan Benua Afrika Mesir
dengan Benua Asia Mesir.


Utara Terusan Suez
tengah...antara 2 benua


selatan Terusan Suez
kawasan Suez



berehat sebentar sebelum melalui Tunnel Suez
terowong Suez berada di bwh aras laut sepanjang 500m
pandangan atas Terusan Suez

terusan Suez ini dibina berdasarkn perjanjian yg dinamakan "Kem David"..
perjanjian damai antara Israel dan Mesir..
perjanjian ni adalah perjanjian berat sebelah yg memberi kelebihan pada pihak Israel..
tp bukan kepada Mesir sendiri..
apa yg kami lihat sendiri..
di sepanjang jalan Suez ni terdapat hanya seorang tentera di setiap beberapa puluh meter untuk mengawal dan melindungi kawasan Suez itu sendiri..
and...ni adalah antara isi prjanjian Kem David yg mana jelas berat sebelah..
seorang tentera di setiap puluhan meter takkan mampu melindungi Suez dari serangan..
dan sekarang ini..president mesir sendiri sedang mengkaji perjanjian ini..

lbh kurang jam 11am > 17hb Jan..

ktorg sggah ke Kubu Pertahanan Israel..kubu Israel satu masa dulu..
kubu semasa perang antara Israel-Mesir utk menawan Sinai..
ini adalah kubu yg mana sukar untuk dimusnahkan..
kerana mempunyai peralatan perang yg sangat canggih..


laluan masuk ke bilik komander Israel






antara peralatan tentera Israel






antara kemusnahan Israel
peluru berpandu





pihak Mesir sendiri pada ketika itu hampir putus idea mcm mn nak musnahkn pihak Israel dari menawan kawasan Sinai ni..

dan..alhmdulillah..Allah memudahkn urusan org2 Islam..
Allah memberi ilham melalui mimpi tentang
cara untuk memusnahkan pihak Israel kepada seorang Sheikh pada ketika itu..
caranya..
sebelum menjatuhkn bom ataupun peluru..
sirami dahulu kubu itu dgn air..
dan..alhmdulillah..cara itu berjaya dan kubu Israel ini dapat dimusnahkn..
nilah kelebihan pabila golongan ulama & tentera bekerjasama..
kemenangan memihak kpd Islam..

next station..

kami terus ke St.Catherine iaitu kaki gunung Sinai..
lbh krg jam 7 malam..rombongan kami tiba di Fox Camp..
memandang satu kem tu kami dah tempah..
so..mcm milik kami ar tempat tu..heee
setiap peserta diberi masa utk rehat & persiapan diri sebelum daki gunung tu..
sampailah jam 11 malam..
lepas makan & warming up..
barulah masa utk mulakan pendakian.. ^_^
btw..ktorg dibahagi kpd 6 group..
setiap group ada ikhwah & akhwat..
function ikhwah??
semestinya untuk lindung and jaga akhwat
kalau apa2 jadi sepanjang pendakian..



masa kat kaki Mount Sinai tu..
ada security yg check beg setiap pendaki..
yalah..sebagai lgkah berjaga2..
tkt2 ada yg bw parang or pisau pla kan..huhuhu..
alhmdulillah...semuanya lepas..
termasuklah group Mat Salleh yg daki sama2 kami..

tinggi M.Sinai tu setinggi 2,285m..

iaitu lbh kurang separuh dari Gunung Kinabalu..
bayangkan!!
Nabi Musa daki gunung setinggi itu semata2 utk bertemu dgn Allah S.W.T..
zaman sekarang ni kira beruntung sbb ada laluan khas untuk smpai ke puncak..
tapi..Nabi Musa??
terpaksa cari laluan sndiri untuk sampai ke puncaknya..
subhanAllah..
betapa kuatkn iman Nabi Musa demi menyempurnakan fitrah manusia..
iaitu..bergantung & menyembah Tuhan..

untuk sampai ke puncak M.Sinai..

adalah dalam lebih kurang 4 jam..
bg yg kuat & bertenaga..blh smpai dalam 3 jam..
in syaa Allah..
kami mulakn pndakian pun jam 1 a.m..
so..smpai kat puncak lbh krg jam 5 a.m..
sementara menunggu masuknya waktu solat subuh &
matahari terbit..
sempatlah merasa betapa sejuknya cuaca & angin di puncak tu..
mengikut salah sorg peserta yg update suhu masa kat puncak tu..
suhu masa tu dalam -4`C..
hohohoh...ptutlah mggigil semacam..
sampaikan ada yg sewa saratoga (selimut tebal) sebab tak tahan..
lepas solat subuh..
bergambar..
rehat sebentar..
dalam jam 7 a.m..kami mula turun dari puncak


subuh
subhanAllah..matahari terbit


antara puncak M.Sinai








with my soulmate a.k.a roomate ^_^
dpt gak peluang main salji..heheh




mulalah operasi turun dr puncak..


banjaran Sinai
alhmdulillah..selesai sdh satu misi..
walaupun satu badan sakit tapi puas lepas tawan M.Sinai tu..
and..even lutut begegar ms turun puncak..
tetap smpai di Fox Camp.. ^_^

lepas smua peserta selamat turun dari puncak..

walaupun ada yg tak nak turun sbb penat & sakit kat puncak tu..
kami bertolak ke Dahab pula..
antara pantai tercantik di Mesir ni..
masa ni dah masuk hari yg ke 2.. 18hb Jan 2013
sebelum bertolak ke Dahab..
kami singgah kat Lembu Samiri..
sekitar St.Catherine gak..
knp namanya mcm tu??
haaaa...org badwi zaman dulu menyembah pantulan lembu emas ni..
Samiri pula??
orang yg menyebabkn org2 badwi ni percaya then sembah lembu emas tu..

tiba di Dahab dalam jam 2 p.m..

ptg tu..
aktiviti ikhwah > ATV
akhwat pula..rehat2 & telematch ringan kat perkarangan motel tu..

hari ke 3 a.k.a last day..

ms utk akhwat pula ATV..










perkampungan org2 badwi



Dahab







 lepas hbs ATV..

time for shopping!!
hehehe..
ronda2 Pantai Dahab and sggah jap main pasir..hee


air laut yg jernih & sejuk!!
lepas ronda2 & shopping souvenier skt..
ktorg mkn kat ---->



this the menu..Lunch Set = 40LE
lunch with my housemates & neighbour



 lepas solat jamak takdim maghrib-isyak kat Dahab..
ktorg gerak blk Mansurah..
bertolak jam 5.45 p.m
smpai mansurah pula jam 9.15 a.m hr esoknya..
fuh!!
kepenatan yg tdk dikesali..
best...hehehe..
pengalaman menjelajah suku kawasan dari bumi Anbia ni..

firman Allah :

"tidak Aku ciptakan Bumi ini melainkan utk diambil iktibar daripadanya"

thus..jelajah...

jelajah juga..iktibar jgn dilupakan.. ^_^



polis yg iring ktorg sepanjang perjalanan dr Sharm El Sheikh ke next check point


MM...journey to ultimate bond


antara pendaki2 yg hebat!
antara AJK2 yg bertungkus lumus melaksanakn jaulah ni..tahniah!!!



selesai sudah sedikit coretan sepanjang
Jaulah Medic Mesir Mansoura Manchester batch 12/13 ^_^
alhmdulillah..

disini..

sy ambil kesempatan untuk memohon supaya kt sama2 doakan 
kesihatan & keselamatan kami yg berada di bumi bergolak ini..
alhmdulillah..setakat ni..kami selamat ^_^

Comments

Popular posts from this blog

[.. Misi Tawan Kinabalu 2 ..]

[.. Lazy Eye ..]

[.. Misi Tawan Kinabalu ..]