[ Marhaban Ya Ramadhan, Ma'as salamah Ya Ammi ]

Alhamdulillah..
Tahun ni sempat utk bertemu bulan Ramadhan yg penuh dgn berkahNya..
Bulan yg punyai 1001 kelebihan..
Bulan yg dibuka seluas-luasnya pintu syurga dan ditutup pintu neraka serapat-rapatnya..
Iblis & syaitan dibelenggu @ dirantai hinggalah akhir ramadhan..
Tika ni sangatlah sesuai utk kita muhasabah diri,
Adakah dosa yg kita lakukan selama ini kerana syaitan ataupun nafsu diri sendiri..

Someone wrote,
"You know what's scary about ramadhan?"
'What?'
"Discovering that its actually yourself, not shaytaan"

Allahu Rabbi :'(
Ayat yg simple tp maksudnya mendalam..
Bak kata orang "Deep" :(

Ramadhan, bulan tanpa syaitan dan iblis yg hobinya menghasut & menyesatkan..
Bulan yg sesuai utk kita yg ingin melaksanakan Solat Istikharah..
Kalau selama ini kita tak yakin dgn jawapan solat istikharah kita,
Perbanyakkanlah solat istikharah pada bulan ini..
In syaa Allah Dia akan beri kita jawapan yg terbaik..
Yang penting kita yakin padaNya..

Entry yg di-draft di awal ramadhan dan baru disambung hari ini..

Tanggal 20 ramadhan lepas,
Tarikh bersejarah bagi keluarga besar kami..
Tarikh hilangnya seorang anak, ayah, adik, abang dan pakcik bagi kami semua..
Selepas seminggu bertarung nyawa di Hospital Lahad Datu, Allah 'panggil' dia pulang ke pangkuanNya.. :'(

Seminggu sebelum perginya Tangah yg disayangi,
Dapat panggilan dari mama yg minta nombor fon sepupu di Lahad Datu..
Sbb belum join group family, terkebil2 sendirian tidak tahu menahu..
Lagi mengejutkan bila mama suruh tempah tiket flight ke LD hari tu juga..
Nenek laki yg tika tu ditahan di ward sanggup keluar,
Bungsu yg berada di Labuan juga sanggup menyeberang ke tanah besar Borneo..
Hati makin berdebar, tertanya2 kondisi Tangah..

Beberapa hari Tangah bertarung di unit ICU, lepas beberapa hari keadaannya semakin membaik dan dipindahkan ke wad biasa..
Dapat juga berita Tangah kelip matanya, keadaan stabil, tekanan darahnya ok..
Masa tu, Alhamdulillah syukur sangat..

Tapi tengah hari 20 Ramadhan tu, dapat berita yg sangat menyedihkan..
Tengah hari tu teman mama beli barang utk khatam Quran, tgh2 traffic light merah ambillah kesempatan check fon kejap..
Bila terbaca ja "Doakan ayah. Ayah punya tekanan semakin lemah dan tinggal tunggu masa doktor cakap"
Hampir separuh menjerit aku beristighfar dalam kereta tu sampai mama kat sebelah terkejut :(
Tapi terus positif kan diri, 'Tangah will be fine'..
Lebih kurang selang 15mins..
Bila dah kat dalam kedai kat segama tu teruslah check fon..
Then ayat pertama yg aku terbaca "Doakn pemergian ayah dgn baik. Ayah sudah tiada"
Ya Allah, rasa macam nak keluar jantung ni..
Ayat yg mampu aku ucap 'Ma, Tangah.......'
Dengan terkejutnya mama "ngapa kak?"
Hanya mampu gelengkan kepala dgn mata yg menahan air mata dari terus jatuh..
"Kak bha......"
'Iya ma....' terus mengalir deras air mata aku.. T_T
Bila hati dah tak tenang, driving balik pun dah tak ikut pantang mekanik.. *kereta baru keluar workshop*
Terus memecut ambil 2 orang adik..

Perjalanan dari Kota Kinabalu ke Tungku, Lahad Datu mengambil masa lebih kurang 9 jam..
Apatah lagi mereka dari kampung yg ambil masa lebih kurang 12 jam..
Lebih kurang jam 2 pagi kami lima sekeluarga tiba di Kg.Telisai, Tungku, Lahad Datu..
Dan mereka yg dari kampung pula sampai lebih kurang jam 6 pagi..

Masuk ja dalam rumah atok dorang, sebak hati aku tengok jenazah Tangah Laiman diapit oleh isteri dan 2 anak perempuannya..
Terdetik di hati 'malam terakhir mereka bersama2 di dunia ini'..
Masa sahur aku terdengar Tangah Siti kata "Ya Allah, berapa jam lagi ayah afif" sambil air matanya mengalir, maksudnya masa utk disemadikan.. :'(

Lepas Zohor, jenazah selamat disemadikan di sana..
Pengurusan jenazah, dari memandikan, ke menyembahyangkan, ke pengebumian hinggalah ke mentalkinkan jenazah, semuanya diurus oleh ketiga2 anak lelakinya..
Disitu terdetik dihati, beruntungnya orang tua yg memiliki anak2 yg soleh solehah..
Anak2 yg boleh menguruskan sendiri jenazah orang tua mereka..
Kemudian tertanya2 diri sendiri, 'mampukah kami adik beradik menjadi anak yg soleh solehah utk abah mama?' :(
In syaa Allah..Mudah2an..



Tangah Laiman @ Mahruf bin Madin..
Anak ke-5 dari 9 adik beradik..
Seorang ayah kepada 5 orang anak..
Seorang yg sentiasa bersemangat utk beraya ke rumah2 keluarga di kampung bila tibanya syawal..
Seorang yg soft-spoken dan tenang..
Al-Fatihah buatmu Tangah :'(

'Tangah' adalah panggilan Makcik / Pakcik bagi bangsa Kedayan dan sesetengah kaum Brunei..

Comments

Popular posts from this blog

[.. Misi Tawan Kinabalu 2 ..]

[.. Lazy Eye ..]

[.. Misi Tawan Kinabalu ..]