[.. Optometrist vs Ophthalmologist ..]

First of all.. Tahu tak Optometrist tu apa?
Pernah dengar tak perkataan tu? or this is your first time?

Dilemma yg aku rasa, bila orang tanya aku study apa "optometry"
They will said 'Apa tu?', "Ermmm.. kos mata"
'Ohh.. Doctor mata lah?'
Terus panjanglah ermmmmmmmmm aku.. *terangkat kening kanan aku*
Coz Im not a doctor but to explain what is an optometrist is really quite difficult..


Okk.. Mula dengan kos Optometry..
Tuk jadi sorang optometrist, flow of study:
SPM --> Foundation / STPM / Diploma / AusMet / A-Level --> Bachelor in Science of Optometry

Tp tuk jadi sorang doctor mata @ ophthalmologist, flow of study:
SPM --> Foundation --> MBBS / MBBCh --> Housemanship (HO) --> Medical Offier (MO) --> Master in Medicine (Ophthalmology)

From the flow of study, boleh nampak bezanya??
Optometry ni dalam Degree @ Sarjana Muda..
Ophthalmology ni dalam Master @ Sarjana.. Kena jadi sorang general doctor dulu..

Ok now we go to the job's scope @ bidang kerja..
Optometrist dan opthalmologist ni saling bergantung antara satu sama lain..
At first stage, optometrist akan buat saringan @ screening..
Ada beberapa ujian yg optometrist akan buat..
 Antara ujiannya adalah ketajaman penglihatan or dalam our ophthalmic term 'visual acuity'..
Ni untuk tengok sejauh mana mata kita boleh melihat..
Dalam jarak 6meters @ 20feets, ujian sekecil mana huruf kita boleh baca..
Ujian lain, samada kita ni ada buta warna ka tidak, ujian samada mata kita ni ada juling ka tidak..
Mata kita berada pada posisi symmetry @ selari ka tidak..
Kerna sebarang keabnormalan @ abnormalities akan mengubah fisiology @ 'fungsi normal' or control station mata kita..



Slit Lamp 

Next stage.. Saringan under Slit lamp Biomicroscopy
Under slit lamp, optometrist akan check samada struktur mata kita dalam keadaan normal ataupun tidak..
Ada selaput @ cataract ka tidak..
Ada kelenjar @ gland (Meibomian gland, Lacrimal gland) yg tersumbat ka tidak..
Cornea, lens @ kanta mata normal ka tak.. Ada opacity @ kelegapan ka tidak..
Sekiranya ada part of our eye yg tidak normal, akan dirujuk pada Ophthalmologist..
Disinilah dimana optometrist dan ophthalmologist saling berkaitan.

In some cases, ophthalmologist perlukan optometrist sebelum mereka meneruskan sebarang pembedahan mata..
Contohnya.. sebelum buat pembedahan LASIK or SMILE (teknologi terkini untuk rawat rabun), optometrist perlu check and ukur parameter mata..
Selepas selesai segala perkiraan & kesesuaian parameter mata kita, barulah ophthalmologist boleh meneruskan pembedahan tu..

Ada kes dimana 'optometrist - ophthalmologist - optometrist'
Contohnya pesakit ada masalah penglihatan dgn 2 mata @ 'Binocular Vision'..
Mungkin satu mata berfungsi, satu mata lagi suppressed @ 'shut down'..
Pesakit ni akan di-refer kepada ophthalmologist untuk tengok apa puncanya..
Selepas pemeriksaan oleh ophthalmologist, pesakit akan di-refer semula kepada optometrist untuk buat terapi @ rawatan..

In summary, Optometrist buat ujian saringan, pemeriksaan dan terapi..
Ophthalmologist buat pembedahan dan rawatan..

Im Syuhaidah Saidil, your trusted optometrist soon =)




Comments

  1. Assalamualaikum W.B.T ... akak, sy nak tanya, macam mana ya kalau nak mohon Optometry di UK ? Akak ada apa - apa info x?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

[.. Misi Tawan Kinabalu 2 ..]

[.. Misi Tawan Kinabalu ..]

[.. Lazy Eye ..]