Aloe Vera Nature Republic

This is my first product review.. Wish me luck! 😉

Semua mesti pernah dengar brand Nature Republic kan? Terutamanya kaum perempuan.
Nature Republic ni berpangkalan di South Korea. Tapi ada cawangan di Taiwan, Singapore, Thailand, Malaysia, Cambodia and Philippines.
Your current location dont have Nature Republic? No worries, can purchase from their website 👇

NR ada jual skincare, hair care, hand care and makeup.. 
Secara ringkasnya tuk kecantikan lah 😂
Nak cari essence, cream, body cream & etc boleh lawat website dorang..

Ok now lets continue with our topic!
(Eh topiclah sangat 😆)

Image result for aloe vera 98 nature republic 2015

Soothing & Moisture Aloe Vera 98% ni aku beli masa travel ke Macau dulu..
'Dulu' tu dalam tahun 2015, bulan Ogos tak silap..
Masa tu beli kat kedai area Senado Square, on the way berjalan kaki nak ke Ruin of St.Paul
Yg dah pernah pegi Macau mesti pernah pegi dua tempat ni, sbb ni antara tempat wajib tuk dikunjungi kalau ke Macau..
Travel masa tu muka tengah breakout, zaman muka tengah pecah 😁
Yg kenal aku dari zaman sekolah memang tahu how my skin was..
Then sapa yg jumpa time tahun 2015/2016 tu memang akan terkejut, they be like "Kenapa muka kau astaga??!!"
So memang niat nak cari skincare yg mujarab utk treat my breakout..
Perjalanan dari Hong Kong ke Macau memang sambil holiday sambil cari skincare..

Dua negara tu memang ada banyak skincare dari luar dan dalam negara dorang..
Trustable ka tidak?? Cuba tengok kulit orang situ.. Cantik ka tidak?
Tapi of course kena cari di tempat yg dipercayai.. bukan gerai tepi jalan..hee
Dari Hong Kong ke Macau, ada lebih kurang berpuluh skincare shop and pharmacies yg aku masuk..
At last aku nampak iklan aloe vera ni, tak silap kumpulan EXO yg jadi model..
(Mesti beli sebab minat Korea? Salah! Aku tak kenal pun Exo masa tu 😏)
Haziq (adik aku) yg nampak and suggest tuk beli, sebab muka dia pun berjerawat juga..
Tunjuk ke aku sebab suruh aku beli padahal dia yg mau..
Ekekleh bertuah punya adik 😒
Masa tu promo HKD100 for 4 bottles, so satu tu dalam HKD25
Kami beli 1 ja, sebab nak try ja kan..
So kalau tukar dalam Ringgit Malaysia adalah dalam RM12.50

Before sharing my story, I took this pics from some other blog..hehe
nature

Ok now I will share about my story..

As I remembered, nak kata aloe vera ni tuk hilangkan bekas2 breakout tu tak jugalah..
But it cooling my skin..
Biasanya breakout ada yg akan rasa pedih panas sebab inflammation @ radang kan..
So this help in soothing our skin.. Memang merah2 di muka tu berkurangan..
I repeat, parut tu tidak hilang tp muka kita terasa segar ja..

Now tips tuk orang yg suka berjemur di bawah matahari..
For sure muka akan merah sebab terbakar kan, so use this..
Esok paginya InSyaAllah kulit dah kembali pada warna asal..
Tiada terbakar tiada merah2..
Tiap kali hiking muka aku akan terbakar, merah dia fuhh!!
Sebelum tidur mesti akan apply, bila bangun esok pagi Alhamdulillah dapat kulit asal..
Malam yg balik dari hike Kinabalu dulu Haziq tegur "Kak kenapa muka kau macam berminyak, apa kau pakai"
(Sebab gel like, kalau kena pantulan cahaya nampaklah macam berminyak tp sebenarnya tidak)
'Kakak pakai ni' sambil tunjuk bekas..
Dia tengok ja tp tak join nak pakai..
Bangun ja esok pagi jeles tengok muka kakaknya yg balik ke normal..
Dia pula masih merah padam kesan terbakar..
Nah tulah nda mau join kakak pakai 😜

As per mentioned dalam gambar di atas, boleh guna as base makeup..
Aku tidaklah pakai makeup tp guna as base sebelum pakai BB Cream..
Kalau jenis yg tiada skin routine (toner, serum moisturiser &etc) tu bolehlah pakai ja Aloe vera ni as base..
Cream tu memang akan nampak smooth ja..
Tidaklah nampak berkepuk2 atau istilah orang brunei 'betampung2'..
Muka breakout nak pakai BB cream tapi takut jd tak smooth sbb takda skin routine..
Boleh cuba try cara ni.. (Dah ada 'cuba', ada 'try' lagi)
Nampak lah penekanan tuk suggest cuba cara ni..hee

So, I rest my case..
Eh.. ala-ala dalam mahkamah pula..hee

~The End~

Just for info.....
Macau and Hong Kong adalah dua negara yg bebeza.. Bukanlah berada di dalam China..
Macau and Hong Kong ada sistem pentadbiran dorang tersendiri..
In simple term, merdeka..
Sebab tu masing2 ada matawang masing2..
Tapi Hong Kong Dolar bukan sahaja tuk dalam HK tp sah dipakai di dalam Macau juga..
Tapi Macau Pataca hanya laku didalam negara mereka saja, tdk macam HKD yg laku di negara dorang..
Kalau berhasrat utk melancong ke Hong Kong and Macau, boleh tukar kepada satu matawang ja iaitu 'HONGKONG DOLAR'

Comments

Popular posts from this blog

Gunung Nuang, Selangor

Pemeriksaan Mata @ Comprehensive Eye Checkup

{.. I'm Optometry student ..}