You Trusted Optometrist

Finally! 
After 4½ years, I can proudly say 'I am an optometrist!'

Sharing tentang Optometry (⬅click for reading)

Belajar dalam Foundation in Medicine di Mesir tapi balik Malaysia ambil Optometry..
Daripada Medic tukar pegi Optometry.. 
Ada orang akan kata "Eeee rugiiiiinya.."
Rugi?? Aku tidak rasa begitu sebab Allah tahu tahap kemampuan hambaNYA..
Dia buat aku balik Malaysia for good and ubah kos pengajian..
Now Alhamdulillah, tidak ada penyesalan langsung..
Medic is a tough course and I'm not brilliant enough to be a doctor ๐Ÿ˜Œ

Ok lets start my story with my batchmates..
 Kami batch yg ke-10, ada 33 orang sekelas..

NIOS Batch 10
Up (from left): YewYenCheing, NgYiLing, ChongYokeMun, Sowmiya, WongWeiYeh, PavithraDoraj, HooiShienEe, SashiSusanti, LimSeiPei, ErikaLing, TehPheyYein
Middle: ChawZiWen, ChayKarYan, LiangWenSyuen, IrinaSabatini, Sharmila, LohSeiYing, KohPohYi, KerSiokYing, TanZeeYuan, TohYanShan, DianaChong, AmeliaChoong, Roobasri, KartishaaVilaashine, VarshiniAmma
Down: CliffordCheng, KenYeong, LowKhongYi, YapQiXuan, HowCheeSeong, HoYikPing

Spot the uniqueness??
Yes? No?

⅔ is Chinese and another ⅓ is Indian.
Aku? Ya, satu-satunya 'Melayu' dalam batch..
Dalam satu kolej tu, hanya ada 2 orang Melayu.. Seorang lagi junior..
** Disclaimer: Aku bukan melayu tapi Bumiputera Sabah **

Kebiasaan orang mesti rasa susah nak hidup sebab 'yalah tiada geng'..
Tapi bagi aku, berlainan bangsa bukan masalah sebaliknya kelebihan..
Lagipun hidup dalam keadaan berbeza bangsa dan agama itu biasa di Sabah..
Kan Sabahan & Sarawakian?? ๐Ÿ˜Ž
Abah antara orang yg suka aku jadi 'unik' diantara mereka..
Kenapa? Persaingan sihat bha tu..
"Uikk..Bagus tu kak.. Abah lagi suka begitu..."

Permasalahan dari segi tempat makan kalau keluar ramai-ramai,
Dorang titikberatkan ke-Halal-an sesebuah restoran sebelum masuk..
Dorang akan tanya dahulu, 'Are you okay with it Syu?'
Kalau dibanding dgn orang kita sendiri, ada sesetengah yg main bantai ja masuk..
Kan??? Haaa! Baik mengaku..
** Sesetengah bukan semua **

Permasalahan ibadah, puasa, tudung..
Classmates perempuan lain semua jenis Fuh, mengancam babe!
But I still choose to be myself..
Ada orang, disebabkan persekitaran, tudung On-Off.. Eh!
Kena selalu semat difikiran, 'Neraka tu bukan boleh keluar masuk suka hati'
Ibadah.. Kami ada surau, so kena pandai curi masa lerrr macam Uni lain..
Puasa.. Hah!!! Ini dugaan paling besar.. haha..
Dugaan paling besar bila dorang bawa makanan yg baunya sedap..
Fuhh!! Perut main lagu keroncong baiiii.. ๐Ÿ˜…
Tapi semua itu cuma dugaan kecil. Yalah, kita dah besar kan.. 
Dah dilatih dengan puasa sejak kecil, so it shouldn't be a problem.. 

Group 6, Sem 8
Buat para lecturers, clinical tutors, THONEH ophthalmologist & trainees, 
terima kasih atas segala ilmu yg dicurahkan..
Kita mungkin berjaya kerana usaha kita sendiri, tapi tanpa guru kita tidak akan punya ilmu..
Kita mungkin akan lebih berjaya dari mereka.. Tapi jangan dilupakan semua kejayaan itu bermula dari curahan ilmu mereka.
Biarpun sedikit ilmu mereka bagi, biarpun mereka pernah 'gagalkan' kita..
mereka tetap seorang guru..
Terima Kasih, Jasamu Ku Kenang..

Ms. Prema, Clinical Optometry Coordinator
Ms Amalina
Ms Ammi
From left: Ms Azimah, Ms Shazana, Ms Sarala

My thesis partner
Kena marah, kena escape kelas semata-mata utk kumpul data, selongkar MRD room utk patients' data, ya dengan dialah.. My partner in crime..

Borneo gang
Zaman belajar ni biasanya mesti ada geng, aku pun ada, malah ada banyak geng..
Yalah berkawan biar seribu kan..
Pentalition ๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—
My first ever graduation flower.. Thank You JiaNi

Var & Tishaa

Mereka ini yg selalu ada bila aku perlu bantuan, bila dalam kesedihan, bila aku perlu peneman..
Mereka sangat care, sampai buat aku terharu.
Love you girls!!

Kisah 4½ takkan boleh ditulis semuanya.
Kisah patient racist, patient banyak songeh, patient dengar kata,
Kisah exam fail, exam repeat, exam excellent,
Kisah topik thesis yg diubah seminggu sebelum proposal presentation, slide yg diubah beberapa jam sebelum final thesis presentation, dissertation yg diluluskan pada hari terakhir penghantaran buku thesis,
Kisah kesusahan utk dapatkan sign supervisor for reports, kisah copy sign sv.. Eh, Upsss!
Pahit manis zaman belajar akan sentiasa tersemat diingatan.

Once again, yeahhhhhh!!
I'm an optometrist..

Comments

Popular posts from this blog

Pemeriksaan Mata @ Comprehensive Eye Checkup

Gunung Nuang, Selangor

{.. I'm Optometry student ..}